Zorg

Zorg

Werken in de zorg doen we samen!

Zorg:1) Wat je doet voor iemand die hulp of aandacht nodig heeft, in het bijzonder medische verzorging (verpleging) van iemand; 2) algemeen: de gezondheidszorg.

Wat betekent de pijler zorg?

De beste zorg bieden! Zorg voor de jongeren, maar ook zorg bieden aan het systeem eromheen en onze begeleiders.

Zorg voor onze jongeren

Het aller belangrijkste van pijler zorg is het aanvoelen van de jongeren en hun behoefte. Dit wordt al snel in de ochtend gedaan, zodra de jongere binnenkomt wordt er als eerste gekeken naar zijn gedrag, zijn houding en hoe hij of zij in zijn vel zit. Dit is alles bepalend voor de dag of zelfs de week. Wanneer wij merken dat iemand niet goed in zijn vel zit of erg kort heeft geslapen, dat wordt de dagplanning aangepast en wordt er gezorgd voor een rustig dagje. Wanneer iemand erg energiek is, wordt er extra gewandeld of gesport, alles aangepast aan persoon en situatie.

Een onderdeel van zorg dat wij bieden is het bieden van de juiste therapie aangepast aan de vraag en wens van de jongeren, hun systeem en de professionals. Zo hebben wij een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopediste en speltherapeut aan huis. Zij zorgen voor de hulp die nodig is bij de ontwikkeling en voortgang van de jongeren.

Medische zorg, alle begeleiders zijn in het bezit van het certificaat medicatie veiligheid. Dat betekent dat zij medicatie mogen klaarmaken, aanreiken en toedienen. Dit is ook iets wat zij vaker doen en snel in hun systeem zit.

Naast medische zorg houden zij zich ook bezig met de persoonlijk verzorging van onze jongeren. Zo wordt er dagelijks tanden gepoetst, wekelijk gedoucht, eten gekookt en hulp geboden bij toiletbezoek en handen wassen. Bij al deze activiteiten zijn er ook doelen geformuleerd die de jongere helpt zelfstandiger te worden.

Zorg voor het systeem

Naast zorg voor onze jongeren, ´ontzorgen´ wij ook de ouders en het systeem eromheen. Buiten dat wij de ´dagzorg´ overnemen van ouders en hun een paar uurtjes ´vrij´ geven, zorgen wij ook dat de jongeren bij ons vaardigheden aanleren en zelfstandigheid creëeren die thuis kunnen worden toegepast of uitgebreidt. Zo kan men denken aan het zelfstandig tanden poetsen, het laten toestaan van tanden poetsen, samen of zelfstandig brood smeren, afdrogen na het douchen of heel simpel het zelf kunnen optrekken van een broek of rok. Al deze taken en vaardigheden nemen een stukje zorg van ouders en systeem uit handen. Zo kan er meer tijd besteedt worden aan de leuke dingen: fietsen, terrassen, samen tv kijken ect.

Ouders kunnen ook bij ons terecht voor emotionele ondersteuning, ze kunnen hun hart luchten, hun zorgen, angsten of verdriet delen. Deze zaken worden dan ook snel opgepakt en het liefst meteen iets meegedaan.

Zorg voor begeleiders

Zorg voor onze begeleiders, zodra de begeleiders zich goed voelen zal dit ook overslaan naar onze jongeren. Het is dus bij Huize Pie van groot belang dat de begeleiders goed in zijn vel zitten en privé alles goed verloopt. Hier wordt dan ook veel aandacht aanbesteed door het jaar heen. Er vinden meerdere gesprekken plaats waarbij het functioneren, privé leven, gezondheid en doelen worden besproken. Daarnaast heerst er een open sfeer, waardoor alles gemeld kan worden bij collega´s en oprichtster Katja over wat dan ook, hierbij wordt dan ook gezorgd voor een passende oplossing bijvoorbeeld een extra vrije dag.